Medailles en oorkondes
Sinds 1824, het jaar waarin het reddingwezen in Nederland werd georganiseerd, hebben duizenden vrijwilligers hun leven gewaagd om het leven van in nood geraakte zeevarenden te redden. De reddingmaatschappij ontwikkelde een uitgebreid decoratiestelsel om de vrijwilligers te eren. Een overzicht vind je op deze pagina.
Bijna twee eeuwen getuigschriften
Medailles
Eerbetoon voor reddingen
Deze medailles werden uitgereikt voor bewezen moed tijdens reddingen van met name genoemde schepen. De oudste dateert van 1851 toen Jan Johannes van den Brink zijn aandeel leverde in het redden van bemanningsleden va de Albertina. In de collectie van Maritiem Centrum Abraham Fock bevinden zich verder medailles die herinneren aan de strandingen van De Vrede, de Mary Steward, de Telegraf, de Malmö en de Tartar, de tjalken Hoop op Behoud en Johanna en de Sperwer.
Voor langdurige dienst en diensten in oorlogstijd
De Koninklijke Noord-en Zuidhollandse Reddingmaatschappij eerde de bemanning van de reddingboten en anderen die veel voor de reddingmaatschappij hebben betekend met een medaille, Deze medailles zijn niet gekoppeld aan de redding van een met name genoemd schip
Twee koninklijke medailles voor Amelander redders
Deze medaille is een bijzondere. Hij is is uit naam van de koningin Wilhelmina door de minister van Binnenlandse Zaken verleend aan Botte Ney. Rechts een medaille met de beeltenis van Koning Willem III.
Buitenlandse vorsten eren Amelander redders
Tot slot drie medailles uit de collectie van het Maritiem Centrum die Amelanders redders kregen van buitenlandse vorsten. Ze zijn verleend door de Engelse koningin Victoria, de Zweedse koning Gustav V en de Noorse koning Karel XIV Johan van Zweden.
Wie ze kregen lees je op de pagina Redders van Ameland.