CULTUURHISTORIE
.
Historie is overal zichtbaar op Ameland
Gevraagd naar wat Ameland aantrekkelijk maakt, gaven bezoekers enkele jaren geleden in een onderzoek van de VVV aan dat Ameland zich onderscheidt van andere eilanden doordat de historie nog overal zichtbaar is. Je kunt de sfeer in delen van de dorpen Hollum, Ballum en Nes die zijn aangewezen als beschermd dorpsgezicht nostalgisch noemen. Maar er zit meer achter. Wandelend door de oude kernen van de dorpen kom je overal commandeurswoningen tegen. Gebouwd in de Gouden Eeuw van het eiland, als teken van welvaart, zijn ze drager geworden van de Amelander identiteit.
Ook achter de kerken gaan verhalen schuil. Over Ameland als vrijhaven voor gelovigen die elders vervolgd werden, over godsdienstvrijheid als diplomatiek ruilmiddel, maar ook over strenge en hardvochtige voorgangers en kerkscheuringen. Bijzondere plekjes, historische routes en kunst in de openbare ruimte. Allemaal vertellen ze een stukje van de Amelander geschiedenis.
Kerken op Ameland
Ameland telt zeven kerken. Bijzonderheden over de kerken en de religieuze geschiedenis van het het eiland vind je hier.
Kunst in het openbaar
Alle dorpen op het eiland hebben een of meer kunstwerken in de openbare ruimte. Lees hier wat ze voorstellen en wie de makers waren.
Molen De Verwachting
Ooit stonden er vier molens in Hollum. De molen zoals hij er nu staat is gebouwd in 1991. Hollum. De voorganger van de huidige molen moest in 1949 worden gesloopt omdat hij bijna uit elkaar viel.
Vuurtoren Ameland
De Amelander vuurtoren is in 1880 gebouwd. In 2004 viel het doek voor de vuurtoren als bemande toren. Nu is het een van de grootste toeristische attracties van Ameland.