Een reis door historische, mythologische en bijbelse verhalen
In de westelijke kamer van het Sorgdragerhuis in Hollum is in 2018 een expositie van Amelander meubelkunst te zien. Er zijn o.a. zes hoekkasten te zien. Ze zijn ongeveer 250 jaar geleden gemaakt en beschilderd. Het meest interessant zijn uiteraard de beschilderingen. Op deze pagina laten we enkele details zien. De taferelen hebben betrekking op historische, mythologische en bijbelse verhalen. Wat dacht u bijvoorbeeld van Tomyris, Op Amerikaanse historische websites staat deze Aziatische koningin op nummer één op lijstjes van de meest gewelddadige en wrede vrouwen die ooit hebben geleefd. Op twee Amelander hoekkastjes is te zien hoe een bediende haar het hoofd brengt van haar vijand Cyrus II, koning van Perzië. Op één ervan kijkt een hondje likkebaardend toe. Op de pagina Amelander meubelkunst vindt u meer foto's en informatie over de collectie, die tot de top drie van Nederlandse historische meubelkunst wordt gerekend.
Aphrodite uit de golven gered
Detail uit de beschildering van een hoekkast waarop te zien is hoe Aphrodite uit de golven wordt gered. Aphrodite was de beeldschone Griekse godin van de liefde, schoonheid, vruchtbaarheid en seksualiteit. Op deze afbeelding is te zien hoe Aphrodite uit zeeschuim wordt geboren, waarbij zij op een schelp door een man uit het water wordt getrokken.
Jezus in de tempel...
De voorstelling is die van Jezus in de tempel van Jeruzalem te midden van de leraren, zoals de evangelist Lucas die beschreef. Jezus was op dat moment twaalf jaar oud. Op dit detail zit hij op de troon en onderwijst hij zijn leraren.
... Jozef en Maria kijken toe
Volgens de evangelist Lucas hebben Jozef en Maria vier dagen gezocht naar hun zoon Jezus. Op dit detail is van hun ongerustheid niets meer te zien. Ze lijken eerder verbaasd over hoe hun zoon zijn leraren in de tempel versteld doet staan.
De wrede koningin Tomyris
De Amelander Musea hebben twee hoekkasten in de collectie met een afbeelding van de wrede koningin Tomyris. De voorstelling gaat terug naar een gebeurtenis in 530 voor Christus. Koningin Tomyris van een Centraal-Aziatisch nomadenvolk versloeg toen na een bittere strijd het leger van Cyrus II, de stichter van het Perzische rijk. De beschildering toont Tomyris die kijkt naar het in bloed gedrenkte afgehakte hoofd van Cyrus.
Vechten met de ijsberen
Een detail uit de beschildering van een hoekkast met als thema de walvisvaart Walvisvaarders in de zeventiende eeuw raakten vaak in gevecht met ijsberen. Soms vielen de beren mensen aan, maar uit verveling lokten walvisvaarders ook wel een gevecht uit. Walvisvaarders aten nooit het vlees van een ijsbeer. Je zou er grijs van worden, geloofden de jagers. Het gevecht met de ijsbeer was een geliefd thema van schilders.