Berend Barlinckhoff
Berend Barlinckhoff (1888-1935)
Als student van de Academie Minerva hoorde Berend Gerrit Barlinckhoff tussen 1901 en 1908 tot de uitblinkers. Bijna elk jaar kreeg hij een academie-waardering. Als kunstenaar was hij een van de minder bekende leden van De Ploeg. Barlinckhoff was aan Minerva opgeleid tot decoratief schilder en daarin vond hij in de eerste jaren na zijn opleiding ook werk.
Zes jaar na zijn vertrek bij Minerva volgt hij er opnieuw lessen en komt hij in contact met onder anderen Jan Altink, met wie hij zijn leven bevriend zou blijven. Met hem zette hij in het begin van de jaren '20 van de vorige eeuw een bedrijfje op in de stad Groningen onder de naam 'Barlinckhoff en Altink - Decorateurs, Teekenaars'.
De echte kunst was altijd blijven trekken. Barlinckhoff was een van de oprichters van De Ploeg, maar de reacties van de critici op zijn werk in groepstentoonstellingen waren niet altijd louter positief.
Meer succes had Barlinckhoff als ontwerper. Hij maakte boekomslagen, advertenties voor bedrijven, kalenders, vaandels en emblemen. Ook ontwierp hij lampen en kleding voor zijn vrouw en kinderen.
Uit de datering van zijn Amelander werk blijkt dat hij eind jaren '20, begin jaren '30 geregeld op Ameland was. Zijn laatste werk uit de collectie van de Amelander Musea, een afbeelding van de molen in Nes, dateert uit 1933, twee jaar voor zijn overlijden