Een van Frieslands mooiste gebouwen herleeft virtueel
In het begin van de negentiende eeuw werd bij Ballum een van de mooiste gebouwen van Friesland gesloopt: het slot van Ballum. Het was gedurende meer dan twee eeuwen een van de residenties van vijftien generaties van de familie Van Cammingha, een adellijke familie uit Leeuwarden die Vrijheren van Ameland waren. Het waren overigens De Nassaus die na het uitsterven van de Cammingha's uiteindelijk het slot kochten en het na enkele decennia lieten versloffen. Dat leidde in 1828 tot de sloop, Daarmee verdween een van de mooiste gebouwen van Friesland.
'Het slot van Ballum, het Camminghaslot als machtscentrum van een onafhankelijk eiland' laat het slot in 3D visueel herleven. De kijker krijgt in schitterende animaties zicht op het slot, de fraaie parkachtige omgeving en het interieur. Basis voor de reconstructie waren tekeningen van kunstenaars die het slot nog met eigen ogen hebben gezien, bewaard gebleven interieurlijsten en bouw-en tuintekeningen. Daarmee is een zeer realistisch beeld ontstaan van hoe het slot er heeft uitgezien.
In de film wordt met veel 3D animaties een verrassend nieuwe kijk gegeven op de geografische geschiedenis van Ameland, het bestuur van het eiland en op wat er nog herinnert aan de periode dat de Van Cammingha's als Vrij-en erfheren op het eiland de dienst uitmaakten. In ruim twintig minuten leert de bezoeker veel over het ontstaan van het eiland, de invloed van de kloosters, en de strijd om de onafhankelijkheid. Het is een leerzame introductie voor bezoekers die meer van de geschiedenis van het eiland willen weten.
Meer over de Cammingha's in de vaste expositie
Museum Sorgdrager heeft de film aangegrepen om accenten in de vaste expositie te verleggen. Er is nu meer aandacht voor de Van Cammingha's en wat er van hun bezittingen resteert. Mede dankzij enkele bruiklenen zijn er nog nooit zoveel voorwerpen uit het bezit van de Van Cammingha's op één plek te zien geweest als in deze expositie.
Fragment uit Het Slot van Ballum
De muziek bij dit fragment is gezongen door vocaal ensemble Vocalis uit Hollum. De complete film duurt 22 minuten en is te zien in Museum Sorgdrager in Hollum en op een DVD die hoort bij het boek De Vrije Heerlijkheid Ameland.
Boek, DVD en een route-app
Van film en expositie is een boek gemaakt, waarin door meer dan 100 foto's en korte informatieve teksten veel van de geschiedenis van Ameland wordt verteld. Bijgevoegd is een DVD van de film, zoals die in grootbeeld in het museum wordt vertoond. Boek en DVD zijn in de museumwinkels te koop. Onder de titel 'Langs de wegen van de Heren van Ameland' is een app gemaakt die fietsers en wandelaars met foto's en informatie langs plekken in Ballum en Hollum voert die aan de Van Cammingha's herinneren. De app van IZI travel kunt u thuis downloaden of gratis in Museum Sorgdrager.
Plan om Slot van Ballum te herbouwen
De virtuele herbouw van het Slot van Ballum, een initiatief van architect Jan Giezen in samenwerking met Museum Sorgdrager, heeft een aantal inwoners van Ballum aan het denken gezet. Ze hebben enkele maanden hun plan om het slot daadwerkelijk opnieuw te bouwen uitgewerkt. In maart 2019 presenteerden ze hun plannen.
Het artikel in de Leeuwarder Courant van 14 maart 2019, waarin het plan voor de herbouw van het Slot van Ballum uit de doeken wordt gedaan.