Een typische preekkerk met veel zitplaatsen

De Westerlaankerk in Hollum is in 1923 gebouwd. Hij heeft een voor die tijd kenmerkend exterieur en interieur. Het is een typische 'preekkerk', veel zitplaatsen en weinig liturgische ruimte. De eerste preek in 1923 ging over psalm 96, vers 8, waarin David de gelovigen oproept de Heer de eer te geven die hem toekomt. Die tekst staat nu nog boven de deur.

Anno 2018 wordt de kerk niet meer gebruikt voor wekelijkse kerkdiensten. De kerk is eigendom van de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd, die haar diensten in de Herenwegkerk houdt. Wekelijks worden er in de Westerlaankerk zogenoemde Taizé-vieringen gehouden. De kerk is in november een van de locaties van Kunstmaand Ameland.

De preekstoel is destijds geschonken door de gereformeerde gemeente van Leeuwarden en heeft gestaan in een noodgebouw dat dienst deed in een tijd dat de Koepelkerk werd gebouwd. Een klein luidtorentje is er in het begin van de jaren '50 van de vorige eeuw afgewaaid . 

Het exterieur van de westerlaankerk

Een luidtorentje bekroont de kerk.

Interieur

Voor de kansel is een kleine liturgische ruimte.

 

Het orgel op de 'kraak'.

 

In de kerk wordt nog maar een keer per jaar een dienst gehouden.

 

Het orgel staat boven de kansel.

 

Zicht op de galerij.

 

De galerie, of kraak, in de Westerlaankerk.

 


Bezichtiging

De Herenwegkerk in Hollum kan in de maanden juli en augustus op woensdag en donderdag van 11 uur tot 12 uur worden bezichtigd. Vrijwilligers geven uitleg en beantwoorden vragen.  

Kunstmaand Ameland

De hervormde kerk is een van de locaties van de Kunstmaand Ameland. Tijdens de openingstijden van de expositie kan de kerk worden bezichtigd. Zie voor openingstijden tijdens de Kunstmaand de website van Kunstmaand Ameland.